Istoria geodeziei

Scurtă istorie a geodeziei - film de animație prezentat de Goddard Space Flight Center / NASA[1] (2' 25”).

Geodezia – știința măsurătorii și reprezentării suprafeței terestre – este una din cele mai vechi științe și prin aceasta una din pietrele de temelie ale dezvoltării științei și tehnicii. Geodezia, astronomia și matematica sunt științe strâns legate între ele.

Evoluția geodeziei a fost marcată printr-o serie de perioade care s-au succedat și s-au deosebit calitativ între ele. Astfel, se pot caracteriza cele mai importante perioade, relativ distincte, de dezvoltare a știiinței geodezice, în general:

  • o primă perioadă ar fi cea de origine, care se întinde din antichitate, când se poate spune că a apărut cunoașterea umană și până in secolul al IV-lea î.Hr.
  • a doua perioadă, care se întinde de la Aristotel la Newton, se poate considera că începe din secolul al IV-lea î.Hr. cu dezvoltarea geodeziei ca știință independentă sub acest nume și se termină în secolele XVII - XVIII cu fundamentarea ideii de formă sferoidală a Pământului.
  • a treia perioadă de dezvoltare a geodeziei se poate considera de la începutul secolului al XVIII-lea până la sfârșitul celui de al treilea sfert de veac al secolului al XIX-lea, fiind caracterizată de faptul că determinarea dimensiunilor elipsoidului (adică a razei ecuatoriale și a turtirii polare) a însemnat obiectul și problema ei principală.
  • a patra perioadă ar putea fi considerată că începe cu ultimul pătrar al secolului al XIX-lea și se încheie la începuul celei de a doua jumătăți a secolului al XX-lea.
  • în fine, perioada actuală de dezvoltare a geodeziei a început de la mijlocul secolului al XX-lea odată cu lansarea primilor sateliți artificiali ai Pământului.[2]
  1. ^ NASA/Goddard Space Flight Center (3 februarie 2012) (în Engleză) (OGV). Looking Down a Well: A Brief History of Geodesy. NASA/Goddard Space Flight Center. Goddard Multimedia Animation Number: 10910. Există o versiune arhivată la 11 octombrie 2014. https://commons.wikimedia.orgview_image.php?q=Istoria geodeziei&sq=Albert Einstein&lang=ro&file=File:A_Brief_History_of_Geodesy.ogv. Accesat la 11 octombrie 2014. 
  2. ^ Marin Rotaru, Gheorghe Anculete, Ion Paraschiva, Evoluția concepției geodezice militare în România, București, 1989

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy